Które zalety przemawiają za stosowaniem herbaty zielonej?

Walory smakowe to nie jedyne zalety, jakie wiążą się z piciem herbaty zielonej. Za jej regularnym przyjmowaniem przemawia przede wszystkim szereg właściwości prozdrowotnych. Produkt ten zawiera wiele składników mineralnych, takich jak: sód, fosfor, jod, wapń, magnes, żelazo, miedź, fluor, mangan i krzem. To jedno z najbogatszych źródeł witaminy K, ale także witaminy B i C, będąca cennym przeciwutleniaczem. Dlatego też napar zwiększa odporność organizmu. Co ważne, w zielonej herbacie znaleźć można aż 400 związków biologicznie aktywnych. Bogactwo polifenoli (flawonoidów) odpowiada za właściwości utleniające, swoją mocą przewyższające nawet tę, którą posiada witamina C. W filiżance zielonej herbaty znajduje się około 40 miligramów polifenoli. Udowodniono również, że napar obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi, dlatego powinna być pita przez osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze. Sprzyja procesom trawienia. Jest również sprzymierzeńcem osób zmagających się z otyłością i nadwagą. Ułatwia koncentrację i pamięć. Wpływa korzystnie na kondycję układu sercowo-naczyniowego.

Garść informacji na temat pochodzenia zielonej herbaty i metod jej parzenia

Herbata zielona to produkt znany Europejczykom dość krótko, bo dopiero od XVII wieku. Naturalne liście zielonej herbaty pochodzą z południowego rejonu Chin. Co ważne, liście herbaty zielonej i czarnej pochodzą dokładnie z tego samego krzewu, jednak zielone nie są poddawane procesowi fermentacji. Parzenie zielonej herbaty – jak powinno przebiegać? Parzenie zielonej herbaty powinno trwać krótko – od 2 do 3 minut. Przedłużanie procesu parzenia pozwala wydobyć z listków więcej antyoksydantów, walczących z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za proces starzenia się komórek. W jaki sposób przebiega sposób przygotowania zielonej herbaty? Zanim trafi ona do sklepów, zerwane liście poddaje się działaniu pary wodnej (przez kilka sekund), a następnie zwijaniu i suszeniu. Dopiero tak przygotowana może trafić do sprzedaży detalicznej i do naszych domów.